*

jarisedergren

Kaikki blogit puheenaiheesta Talvi

Tunteeko kukaan pakkasfysiikkaa?

Kivitalossa asuvana törmään joka talvi täysin järjenvastaiseen ilmiöön. Kun ilma pihalla lauhtuu, sisälämpötila laskee.

Tampereella oli usemman päivän ajan pakkasta n. 7-8 astetta. Pidin makuuhuoneen patteria kiinni, koska lämpötila oli 22 astetta. Nyt pakkanen on lauhtunut muutamaan asteeseen. Yhtäkkiä alkoi tuntua kuin seinät huokuisivat kylmää. Vilkaisin lämpömittariin, ja lämpö oli laskenut 20 asteeseen.

Mikä on lumi- ja räntäsateen ero?

Onko niiden raja  "veteen piirretty viiva" ?

 

No, Ilmatieteen laitoksella tämä erottelu eri sademuotojen välillä tehdään sanallisesti näin:

"

Lumisade

Lumihiutaleet kasvavat usean tunnin ajan pudotessaan hitaasti kohti maanpintaa. Niiden muoto riippuu siitä, millaisissa lämpö- ja kosteusoloissa ne ovat kasvuaikanaan olleet.

Räntä

Lumihanki kutsuu

Rumpuputki on nähtävästi jälleen kerran rikkoontunut ja täyttynyt maa-ainekselle, joten ensi kesän tieremonttia varten piti käydä mittaamassa valmiiksi putken pituus- ja halkaisijamittoja. Samalla reissulla koirille tarjoutui mahdollisuus liikunta-aktiviteettien harrastamiselle (= nujakointia lumihangessa).

Myyntihinnat 560/500/6m SN8 kokoiselle putkelle alkavat 420 eurosta ylöspäin plus rahti...

Aurinkopylväs, aurinkopatsas vai halo?

En ole sataprosentisesti varma, miksi valokuvan valoilmiötä kutsutaan ja siksi kysyn. Se on ollut tänään näkyvissä ainakin Vihdissä ja Ikkalassa.

Tämä on ollut yksi niistä päivistä, jolloin auriko on kuin kaunis, valoisa koriste, joka ei mahda mitään kylmälle. Hieno aurinkoinen ja valoisa päivä kylmyydestä huolimatta.

Espanjaksi: Descubriendo Finlandia

 

 

 

 

 

 

Jääkatsaus 4.1.2016

Suvasveden jäätyminen odotutti tänäkin talvena itseään aina jouluviikolle saakka ja vasta nyt pakkasten  vielä kiristyttyä vuoden vaihteen tienoilla voidaan ounaksua jääpeitteen kestävän ainakin jalan liikkuvan ihmisen painon. Jään paksuus on reilut kymmenen senttiä eikä jään päälle ole vielä kertynyt lunta kuin enintään nimeksi, joten lähipäivinä voi alkaa suunnitella verkkojen laskemista omille perinteisille talviverkonpitopaikoille.

Pilkkiminen on halpa ja terveellinen harrastus

Itsekin aion ryhtyä  harkitsemaan pilkkimisharrastuksen uudelleen aloittamista.

Pilkkimisen perusideana on houkutella parvissa liikkuva saaliskala nappaamaan syötillä päällystettyyn koukkuun, joka on joko kiinnitetty kalan näköhermostoa kiihottavaan kiiltävään tai värikkääseen metallinpalaan tai sitten itse koukusto on maalattu saalistusrefleksiä triggeröivin värein. Värikoukuilla pilkittäessä koukkuihin ei välttämättä tarvitse kiinnittää lainkaan orgaanisia syöttiaiheita ...

Valo ilmiö

"Lumisokeus on tila, jossa heijastuva valo voi aiheuttaa silmän väliaikaisen näkökyvyttömyyden. Oireina voivat olla myös silmän punaisuus, vetisyys, turpoaminen ja roskan tunne silmässä. Lumisokeus johtuu voimakkaastaultraviolettisäteilystä, joka vaurioittaa sarveiskalvoa ja aiheuttaa tulehduksen. Oireet ovat väliaikaisia, eikä lumisokeudesta jää pysyviä haittoja silmiin."

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lumisokeus

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä