jarisedergren

Näyttely Helsingistä dokumenttielokuvissa

  • Kaupungintalo (Sofiankatu 1). 16.11.2015-31.1.2016. Avoinna ma-pe 9-19, la-su 10-16, vapaa pääsy.
    Kaupungintalo (Sofiankatu 1). 16.11.2015-31.1.2016. Avoinna ma-pe 9-19, la-su 10-16, vapaa pääsy.

Helsingin kaupungintalolla sijaitsevaan Virka-galleriaan on pystytetty näyttely DocFilm Helsinki - Matka kaupungin muistiin. Lienee ensimmäinen kerta, kun elokuvat, elokuvan kuvaama maailma, digitaalisesti kaapatut still-kuvat ja valokuvat muodostavat näin laajan Helsinki-aiheisen kokonaisuuden.

Näyttelyn yhtenä tekijänä en ala arvottamaan kokonaisuuden onnistumista, sanonpahan vain, että käykää katsomassa. Pääsy on vapaa.

Kaupungintalon aulaan on rakennettu elokuvateatteri, jossa voi katsastaa tutkijakollegani Ilkka Kippolan kanssa historian saatossa valmistuneiden dokumenttielokuvien annista rakennettu kooste Helsinki-filmeistä eri vuosikymmeninä 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Mukavilla tuoleilla voi vierähtää aikaakin, sillä kooste on 106 minuuttia pitkä. Teatterin seinillä esitellään tärkeimpiä dokumentaarisen elokuvan tekijöitä vanhempina aikoina.

Aulassa on toinenkin elokuvateatteri Virka-Kino, jossa on esillä lyhyitä Helsinki-elokuvia kokonaisina. Kokonaiskesto on jo useamman tunnin verran, mutta täytyy tunnustaa, etten ole niitä laskenut. Tietenkään kaikkia Helsinki-elokuvia ei ole mukana ja valikoimamme voi olla puutteellinen. Toivonkin, että näyttely voi toimia pontimena näyttää enemmänkin Helsinki-elokuvaa - tiedän että monet tekijöistä ovat valmiita ja halukkaita niitä myös esittelemään.

Virka-galleria on kutsunut myös joitakin tekijöitä käymään ja esittelemään omia elokuviaan. Jouko Aaltonen ehti jo pistäytyä teattereihin juuri tulossa olevan Tunteiden temppeli -dokumentin kanssa. Myöhemmin kutsuttuja ovat Ville Suhonen (jonka uusin dokumentti Ompelijatar on myös Helsinki-elokuva)  ja Who cares -elokuvan tekijä Mikko Piela.

Näyttelyn olennaisia osasia on seinällinen Mannerheimintien dokumentaarihistoriaa, osiot muuttuvasta Helsingistä, joka kulki työnimellä Raksa - siinä esillä on katoava ja uudelleen rakennettu Helsinki lähiöineen. Tietenkään emme voineet ohittaa vierailujen Helsinkiä. Missit, poliitikot ja valtiovierailut ovat saaneet oman jännittävän nurkkauksensa. 

Käykää tutustumassa ja jääkää lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa joulukiireiltänne. Ja näyttely on pystyssä vielä tammikuussakin. Enkä pane pahakseni, jos kommentoitte näyttelyä täällä jahka ehditte pistäytyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos muistutuksesta, Jari Sedergren. Tämä on käytävä katsomassa.