jarisedergren

Orionissa: Peter von Baghin Muisto

Peter von Bagh: MUISTO – ITSENÄISEN SUOMEN ENSIMMÄISTEN VUOSIEN KERTOMUS 1-4 • dokumenttielokuva • Vuosi 1917 • Veli veljeä vastaan • Voittajat ja voitetut • Itsenäisen Suomen ensimmäinen kesä • digibeta. Orionissa keskiviikkona 13.11.2013 alkaen kello 17:00.

Peter von Baghin suunnittelema ja ohjaama Muisto – Itsenäisen Suomen ensimmäisten vuosien kertomus valmistui television opetusohjelmaksi vuonna 1987. Neliosainen TV-sarja rakentuu haastattelujen varaan, mikä oli omana aikanaan varsin poikkeuksellista.

Dokumenttielokuvissa historiadokumentit olivat toki jättäneet aiemmin vallalla olleen selostuksen varaan rakentuneen menneisyyden formaatiksi, ajatellaan vain Antti Peipon, Angelina Vásquèzin, Pekka Lehdon ja Pirjo Honkasalon pioneeritöitä 1980-luvulla, mutta kovin tavallista ei ollut, että erilaisista poliittisista, sosiaalisista ja kielellisistä ympäristöistä tulevat henkilöt kertovat kameralle omiin kokemuksiinsa perustuvia tarinoita. Muisto on paitsi 1980-luvun dokumenttielokuvalle tyypillisesti muistin teemaa televisioon vahvasti tuova teos, mutta samalla myös vuosia 1917–1918 kokoava varhainen ”tarinateltta”.

Opetusohjelmaluonteesta huolimatta auktoritatiivinen selostus, juonnetut historian faktat, on jätetty kokonaan pois pelkkien välitekstitiivistysten korvatessa ne, eikä haastatteluita katko myöskään kysymykset tai haastattelijan subjektiivinen läsnäolo. Katsojan jakamattoman huomion saavat lähietäisyydeltä kuvatut kokeneet ja tuntemuksia välittävät kasvot, jotka sanovat ”minä tiedän sen, minä olin siellä”. Muuta visuaalista materiaalia, valokuvia ja elokuvia, käytetään vain hillitysti: pääosassa ovat dokumentin esiintyjät. Elokuvan käsittelemän ajan musiikki ja tarkoin kuvan ilmapiiriä korostamaan valitut äänitehosteet ovat vielä kolmenkymmenen vuoden jälkeenkin dokumentin nykypäivää.Liput paikan päältä (Eerikinkatu 15, Helsinki) tai http://www.kava.fi/verkkokauppa/saatavuus/5553/201311131700/DOKUMENTIN-YTIMESS-74-PETER-VON-BAGH/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset