jarisedergren

Rouva Presidentti valkokankailla

Takatalven iskiessä aikaa voi hyvinkin viettää elokuvateattereiden kodikkaissa nojatuoleissa. Dokumenttien ystäviä on houkuteltu katsomaan eri rooleissa kokeneen elokuvantekijän Aleksi Bardyn ensimmäistä pitkää dokumentaarielokuvaa Rouva Presidentti, potpuria aiemman presidentin Tarja Halosen viimeisestä työvuodesta.

Rouva Presidentin sanotaan olevan elokuva Suomesta, presidentistä johtajana ja naisesta instituution takana. Vaikka politiikan tekeminen on melko pitkälle rajattu elokuvasta pois, presidenttiyteen oleellisesti liittyvä johtajaluonne, josta julkisuudessa on vuosien varrella keskusteltu paljon, kyllä käy ilmi. Enemmän kuin persoonan yksityiskohtainen tarkastelu, joita lähikuvavalinnat korostavat, minua kiinnosti laaja kaari, joka elokuvaan syntyy kuin vaivihkaa. Tarkoitan siirtymää nuoruuden avoimesta rohkeudesta institutionaaliseksi vallankäyttäjäksi. Siitä saa irti aineksia myös persoonallisen tyylin arviointiin.

Anglosaksiseen tyyliin pieni kritiikki on paikoillaan. Sujuvista ja sinänsä todenmukaisista mainostermeistä huolimatta elokuva ei erityisemmin keskity johonkin valittuun teemaan: dokumentille tämä ei välttämättä ole eduksi ja selittynee paitsi ohjaajan kokemattomuudesta ja lopullisen leikkauksen kiireestä myös kohteen ja kuvausryhmän kastierosta.  Kyse on seurantadokumentista, vaikka seuranta on väistämättä satunnaista ja rajattua, pääsyä suljettujen ovien taakse ei kerta kaikkiaan ole. Elokuvaan tästä teemasta jostain syystä otetussa kohtauksessa paljastuu, että vaikka aika ajoin presidentti vie ja kuvausryhmä vikisee, asiasta eivät kärsi lopulta muut kuin presidentin pelihousut - ja toisaalla ehkä hieman myös presidentin puoliso, joka ei pääse toteuttamaan omaa agendaansa, vaikka väliin haluaisi.

Jos Rouva Presidenttiä sitoo aikaansa jokin, se on yksilöllisen olemisen korostaminen - ulkopuolisia kertojia ei käytetä. Jo Urho Kekkonen totesi presidenttikausiensa puolivälissä, että presidentin virka on paska homma. Samanlainen vaikutelma syntyy elokuvan yksilöistä instituutioiden ja niiden muotovaatimusten puristuksissa. Esimerkkejä elokuva antaa pilvin pimein.

Tästä näkökulmasta kiintoisa dialogi syntyy Tarja Halosen poliittisesta agendasta naisen aseman parantamiseksi koko maailmassa ja yksilökohtaisesta pyrkimyksestä "vapauteen", joka tarkoittaa instituutioon kahlitttujen rajoitusten vähentymistä. Mutta kuten elokuvassa vain vilahtavan tyttären Annan sanoja lainataan, tosin vasta toiselle kaudelle pyrittäessä, presidentti on aina presidentti, eikä pääse irti kautensa jälkeenkään. Samalla tavoin elokuva on kiinni instutionaalisessa - ehkä tarvittaisiin elokuva presidenttikauden jälkeisestä elämästä.

Elokuva ei vitsejä pursuile, mutta komiikkaa synnyttäviä tilanteita ohjaaja Bardy ja tuottajat Osku Pajamäki ja Miia Haavisto ovat valikoineet parhaan kykynsä mukaan niin kotimaisista kuin kansainvälisistäkin ympyröistä. Protokollat, diplomaattiset sanankäänteet ja kansainvälisen politiikan isot pyörät saavat aivan erilaisen hymyn kareen katsojille kuin ne saisivat asianosaisille tavanomaisen kanssakäymisen puitteissa esitetyn virkahymyn lisäksi. Nämä ovat vaikeita asioita, sillä siinä koetellaan populismin ja vähän enemmän tietoa vaativan agendan eroja.

Ottavatko tekijät kantaa: mielestäni kyllä, mutta silti katsojalle jää tilaa oman kannan ottamiseen tai kannan ottamatta jättämiseen. Ehkä se on dokumentille hyvä asia. Näkökulmia voi ottaa riippuen katsojan asenteesta ja tietotaitotasosta. Jokaiselle jotakin. Vaikka on suoraan sanottava, että elokuva ei visuaalisesti ole kummoinen, kyllä se uteliaisuutta herättää elokuvateatterikeikan verran. Kävinhän minäkin siellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vähän ketuttaa, kun olisi ollut viime viikolla loistava sauma nähdä tämä, mutta oli sellainen este, että en päässyt paikalle. Kuuluu kyllä yleissivistykseen vielä kyseinen leffa katsoa.

Kiitos kiinnostavasta arviosta, Jari.

Käyttäjän jarisedergren kuva
Jari Sedergren

No, pääsylipulla pääsee. Menee pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä seuraavissa elokuvateattereissa:

Finnkino Kinopalatsi
Kaisaniemenkatu 2, Helsinki, Suomi
‎11:50‎ ‎14:10‎ ‎16:30‎ ‎18:50‎

Bio Rex Sello
Ratsukatu 3, Espoo, Suomi
‎14:00‎

Kino Tapiola
Mäntyviita 2, Espoo, Suomi
17:00‎

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nyt olisi oiva tilaisuus ennen Tukholman vierailua, presidentin rouvalla, saada protokollan mukaisia pukeutumisvinkkejä tyylikkäältä emerituspresidentiltämme.

Käyttäjän jarisedergren kuva
Jari Sedergren

Eiköhän se vapaa lehdistömme ja bloggaajakuntamme huolehdi tästä ennen matkaa, matkan aikana ja varsinkin sen jälkeen. Veikkaanpa että jahka hetken hengähtää "vapaudessa", presidentti Halonen saa tätä jopa kiintoisampia konsultointitehtäviä kansainvälisen politiikan forumeilta.

Muistaakseni näitä pukeutumisasioitakin sivutaan elokuvassa sopivan kepeästi.

Henri Kangas

Itse olen kuullut ystävältä, että Rouva presidenttiä katsottaessa tuli mieleen lähinnä Der Untergang. Saattaa olla liioittelua.

Käyttäjän jarisedergren kuva
Jari Sedergren

Se on toinen leffa. Iron Sky. Tässä on vain rautainen lady.

Petteri Hiienkoski

Kiitos dokkarin arvioinnista!

"Jo Urho Kekkonen totesi presidenttikausiensa puolivälissä, että presidentin virka on paska homma."

Taisi muuten olla JKP, jota UKK tiettävästi tapasi usein siteerata. JKP:n kerrotaan todenneen jotain siihen suuntaan, että paska homma tämä presidentin virka, ei muuta hyvää kuin kaksi adjutanttia ja Porilaisten marssi. Vai voiko historioitsija todentaa pitääkö legenda kutinsa?

Käyttäjän jarisedergren kuva
Jari Sedergren

Ainakin tämän päiväisen Koillissanomien mukaan tämä on juuri niin kuin sanoit, Kekkosen usein siteeraamaa Paasikiveä:
http://www.koillissanomat.fi/alakerta/kaksi_adjuta...

Käyttäjän jarisedergren kuva
Jari Sedergren

Tai ei se ihan tämän päiväinen lehti ollut: hämäsi päiväys sivuston ylälaidassa. Juttu on syyskuulta, mutta minkä vuoden, en jaksanut selvittää.